Viitorul afisajului digital

In Romania, putem considera ca afisajul digital (digital signage) se afla inca la inceput. Observatia, chiar daca nu se bazeaza pe statistici, are un fundament empiric destul de solid, si exista cel putin trei elemente care ne duc cu gandul in aceasta directie.

Primul dintre acestea ar fi utilizarea televizoarelor in mediul business chiar si acolo unde se impun monitoarele profesionale.
Al doilea element este reticenta clientilor la tranzitia catre mediul digital si solutii de afisaj digital centralizate, reticenta care nu este justitifcata doar prin costurile initiale ridicate, cu atat mai mult cu cat noile tehnologii au redus si continua sa reduca substantial TCO-ul (total cost of ownership).
In sfarsit, al treilea element este numarul relativ restrans de proiecte de digital signage de pe piata romaneasca si, acolo unde exista, utilizarea restransa a acestora.
Si pentru ca am atins acest ultim punct, trebuie punctat un lucru pe care multa lume pare sa il treaca cu vederea. Solutiile de afisaj digital permit nu doar o personalizare fara precedent si aproape fara limite a continutului, ci aduc cu ele si un potential imens de interactivitate.
Afisajul digital, dincolo de aceasta, se indreapta catre costuri mult mai reduse si infrastructuri din ce in ce mai simple. Solutii cu SoC, mediaplayer si stocare integrata permit, cu costuri mult mai mici, o gestionare din ce in ce mai usoara a continutului si cu un necesar din ce in ce mai mic. Nu mai este nevoie nici macar de un stick USB, daramite de mediaplayer, iar numarul furnizorilor de solutii de afisare digitala sub forma de SaS (software as service) va creste din ce in ce mai mult pentru a oferi solutii din ce in ce mai usor de gestionat pentru utilizatorii neexperimentati.
Pentru asta insa, este nevoie de o colaborare mai buna intre furnizorii de solutii de digital signage, si o deschidere a platformelor acestora catre alti dezvoltatori. Este ceea ce a facut, de exemplu, LG cu WebOs sau Samsung cu Samsung SMART Signage Platform. Permitand altor dezvoltatori sa isi integreze propriile solutii cu hardware-ul si platforma lor, acestia au deschis calea catre solutii hibride care altfel ar fi aparut mult mai tarziu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *