Sistem fotovoltaic ce permite independenta energetica

In calitate de distribuitor unic a solutiilor fotovoltaice Sharp in Romania, firma noastra va ofera in premiera in Romania un sistem fotovoltaic care poate reduce pana la zero dependenta de reteaua de energie.
Sistemul se compune din:
– panouri fotovoltaice (un numar variabil in functie de puterea dorita de utilizator);
sistem de management si stocare a energiei Samsung SDI sau BMZ care poate stoca pe acumulatori Li-Ion capacitati de la 3,6 KW (monofazat)  la 8 KW (trifazat).

– un smart meter care analizeaza daca sistemul format din panourile Sharp si Samsung SDI sau BMZ au suficienta energie pentru consumatori sau este nevoie de o energie suplimentara din retea;
– cabluri, conectori si sisteme mecanice de fixare a panourilor pe acoperis sau pe sol.

Schema solutie fotovoltaica

Aceasta solutie completa poate asigura independenta energetica daca este dimensionata in functie de necesarul destinatiei. Daca este instalata intr-un loc fara acces la reteaua de energie electrica (off the grid), poate asigura intreg necesarul pentru o locuinta, fara niciun fel de cost suplimentar si fara racordarea la retea, care poate implica de multe ori costuri extrem de mari.

Daca solutia este instalata si racordata la retea, smart meterul analizeaza constant necesarul energetic al locuintei precum si cantitatea de energie disponibila, fie direct de la panourile solare fie cea stocata in baterie. Astfel, doar in momentul in care panourile solare nu mai pot asigura necesarul de energie si in cazul in care nici bateria nu este incarcata, smart meterul permite folosirea energiei din retea. Insa o dimensionare corespunzatoare a solutiei trebuie si poate fi facuta in asa fel incat sa nu mai fie nevoie deloc de retea.

Pentru a beneficia din plin de energia verde obtinuta prin intermediul panourilor solare, comportamentul de consum energetic al beneficiarilor trebuie intai evaluat si optimizat, din mai multe puncte de vedere.

Consum energetic

Astfel, din punct de vedere al energiei produse, panourile solare sunt cele mai eficiente pe durata zilei, si cu cat este mai multa lumina afara, cu atat produc mai mult. Bateria cu litiu-ion se incarca rapid, si pe durata zilei este suficient de multa energie pentru a alimenta consumatorii uzuali. La lasarea intunericului, in schimb, incepe sa fie utilizata energia inmagazinata in baterie, pana dimineata cand panourile incep sa produca din nou.

Din punct de vedere al energiei consumate, pe de alta parte, consumul trebuie optimizat pentru a putea profita din plin de energia gratuita din timpul zilei si a nu mai folosi decat in cazuri rare energia din retea. Asta inseamna ca cei mai mari consumatori, precum cuptorul electric sau masina de spalat sau calcat, ar trebui utilizati in momentele in care panourile inca mai produc energie, pentru a beneficia cat mai mult de solutia fotovoltaica, si nu pe timpul noptii cand aglomerarea unor mari consumatori poate duce la golirea rapida a bateriei.

Casa inteligenta

Solutia fotovoltaica inteligenta pe care o oferim se poate integra perfect cu orice fel de casa inteligenta a viitorului. Aceasta are doua concepte la baza, strans legate unul de altul: automatizarea si optimizarea. Automatizarea inseamna controlul cat mai precis al tuturor elementelor din locuinta, de la lumini la sistemul de incalzire si consumatorii casnici, in timp ce optimizarea se refera in cazul de fata la o constientizare a consumului si la dimensionarea acestuia in functie de nevoi. Cele doua sunt strans legate unul de altul. Imaginati-va ca ajungeti acasa mai tarziu decat de obicei, este iarna, si aveti rufe in masina de spalat. O puteti porni de la distanta, pentru ca programul sa se desfasoare pe timpul zilei, folosind lumina generata de panouri, iar cu o ora inainte de a ajunge acasa puteti porni si sistemul de incalzire si regla temperatura astfel incat sa intrati intr-o casa calduroasa. Luminile se pot stinge automat dupa ce parasiti o incapere, iar intensitatea se poate ajusta automat in functie de lumina din exterior. Veti avea astfel tot timpul o lumina placuta, fara niciun efort, si nu veti consuma energie inutil pe timpul zilei sau atunci cand desfasurati activitati care nu necesita o lumina prea mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *