Cum sa cresti un copil sanatos in Bucuresti?

Marian Ivan a scris un articol cu un titlu foarte sumbru in Adevarul. De ce ai vrea sa-ti cresti (omori) copilul in Bucuresti? Din pacate, are dreptate in esenta articolului. Bucurestiul este un oras foarte poluat, traficul este una dintre principalele probleme (nu si singura, din pacate), si rezolvarea nu sta numai in puterile noastre. Copiii constituie unul dintre cele mai vulnerabile segmente, si cu cat sunt mai mici cu atat resimt mai grav efectele poluarii.

Redau mai jos un fragment, preluat si de autorul citat, dintr-o nota de informare a Comisiei Europene care dateaza de luna trecuta;

România nu îşi protejează cetăţenii de poluarea cu particule fine (PM10). Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor şi pot cauza astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. În conformitate cu legislaţia UE, statele membre au obligaţia de a limita expunerea cetăţenilor la particulele de acest tip. Cetăţenii din anumite zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi au fost expuşi în mod aproape continuu unor niveluri nesănătoase de PM10 încă din 2007, potrivit ultimelor rapoarte din 2012. Comisia consideră că România nu a întreprins acţiunile necesare încă din 2007 pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor şi solicită României să ia măsuri de perspectivă rapide şi eficiente pentru ca perioada de neconformitate să fie cât mai scurtă posibil.(…) Dacă România nu acţionează, Comisia poate sesiza cazul Curţii de Justiţie a UE.

Ce putem face? Din pacate prea putin, daca actionam la nivel individual, pentru a rezolva sursa poluarii. Dar putem sa incercam sa ne protejam copiii si sa ne protejam si pe noi insine macar in locurile in care detinem controlul asupra aerului pe care il respiram: locuinte.

Un purificator de aer poate face minuni daca il folosim constant, chiar daca actioneaza asupra unor particule pe care altfel nu prea le simtim, si daca efectul lui aparent este minim. Achizitionati un astfel de aparat, indiferent de producator, dar asigurati-va ca stiti pe ce dati banii si ca il si utilizati in mod corespunzator. Filtrul Hepa este esential, este de preferat sa achizitionati marci cunoscute si sa consultati opinii ale specialistilor, si sa nu faceti rabat de la pret pentru ca de cele mai multe ori acesta inseamna si rabat de la calitate. Iar pentru un aparat a carui eficienta se masoara aproape exclusiv cu aparate specializate, o alegere proasta va poate costa mult mai mult decat economia de la raft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *