Cum îmi dau seama dacă am nevoie de un purificator de aer?

Întrebarea este aparent simplă, însă răspunsul nu tocmai evident. Purificatorul de aer poate fi considerat, în unele cazuri, o necesitate cvasi-medicală (sau chiar medicală în adevăratul sens al cuvântului), însă de cele mai multe ori este un aparat care sporește pur și simplu confortul în locuință. Un fel de aer condiționat, dar care operează într-un mod mai misterios.
De ce “misterios”? Pentru ca beneficiul perceput al unui purificator de aer poate fi de multe ori inexistent. Cu alte cuvinte, poți să nu îți dai seama de foarte multe ori de efectul lui. Daca la un ventilator se simte aerul ventilat, cel puțin dacă stai în fața lui, iar la un aparat de aer condiționat se simte schimbarea de temperatură din cameră (precum și aerul ventilat), la un purificator de aer efectul este mult mai subtil. Îți poți da seama cel mai bine dacă funcționează sau nu dacă ai o anumită problemă, precum o alergie la praf sau la alte lucruri care se pot găsi în aerul pe care îl respiri.

Asta înseamnă în primul rând că, pentru un om obișnuit, un purificator de aer nu va face minuni. Daca aparatul este prevăzut și cu un umidificator, iarna, când umiditatea poate să scadă foarte mult, se va simți mai ușor schimbarea. Dacă nu, este posibil să nu simțiți absolut nimic, ceea ce nu înseamnă însă că nu funcționează.


Chiar daca multe aparate absorb, teoretic, si mirosurile, nu va asteptati la un miracol industrial. Nu inseamna ca puteti fuma un pachet de țigări pe zi într-o cameră de 10 metri pătrați, cu purificatorul pornit, fără să se simtă miros de țigară. Atmosfera va fi cu siguranță mai ușor de suportat decât fără purificator, însă este nevoie de puțină răbdare pentru a face fumul și mirosul de țigară să dispară complet.Cu toate acestea, un purificator de aer ar trebui să constituie o necesitate în orice locuință, mai ales dacă aveți alergii la praf sau la polen, sau copii mici și mai sensibili. Acesta, dacă alegeți aparatul cum trebuie, și vom vorbi despre asta într-un articol viitor, se va ocupa de toate lucrurile nevăzute din aer care vă pot afecta sănătatea (viruși, bacterii, microbi, praf s.a.) și chiar și starea de bine. Un purificator de aer vă poate ajuta, de exemplu, să dormiți mai bine noaptea (și nu doar din cauza zgomotului de fond) chiar dacă un suferiți de nicio alergie sau dacă nu aveți alte simptome alarmante. Aerul curat nu mai este de multă vreme ceva ușor de obținut, chiar dacă ne-am obișnuit cu poluarea din orașe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *