Cum aleg monitoarele pentru video wall?

Video Wall-urile sunt “pereti” de monitoare, care permit afisarea unuia sau mai multor tipuri de continut pe suprafete foarte mari. Practic, video wall-urile permit depasirea dimensiunilor clasice ale unui panel care, in prezent, se opreste pentru cei mai multi producatori de monitoare sau televizoare in jurul dimensiunii de 100 de inch.

In principiu, video wall-urile pot fi realizate cu orice fel de ecrane, insa un video wall profesional nu se poate face decat cu monitoare profesionale dedicate video wall-urilor. Acestea au cateva caracteristici esentiale care permit arhitecturi impresionante. Astfel, in momentul in care luam in considerare realizarea unui video wall, trebuie sa tinem cont, in functie de destinatie, de cel putin urmatoarele caracteristici ale unui monitor pentru video wall:

 

Configuration_537x407

-Calitatea monitoarelor (ecran, componente, conexiuni, luminozitate și rezoluție). In functie de destinatia finala, pot fi recomandate monitoare complet diferite. Exista, astfel, monitoare destinate unei functionari moderate (mai putin de 24 de ore pe zi), considerate entry level, si exista si monitoare destinate functionarii in exterior, care trebuie sa indeplineasca niste conditii foarte stricte, sa aiba o luminozitate cu mult mai mare, sa reziste la variatii mari de temperatura si multe altele.

Rama ecranului (cu cât este mai mică, cu atât spațiul dintre monitoare va fi perceput ca mai mic, sau chiar inexistent). În prezent (prima jumatate a anului 2015), cele mai mici rame totale (spatiul dintre ecrane) incep de la 3.5 mm.

Sistemul de fixare (adaptat în funcție de fiecare situație, acesta trebuie să fie foarte rezistent, să permită alinierea perfectă a monitoarelor, atat pe orizontala cat si pe verticala, precum și accesul la porturile specifice pentru conectare și mentenanță).

Controllerul video, care gestionează conținutul. În funcție de destinația video wall-ului și de tipul de conținut care urmează să fie generat, acesta poate să varieze extrem de mult. Exista astfel posibilitatea de a avea un player incorporat care sa poate genera continut de la un simplu stick USB pentru o imagine pe tot ecranul, pana la la un sistem de computere dedicate care poate gestiona input-uri multiple, distribui conținut și realiza upscaling.

Conexiunile specifice, precum si posibilitatea extinderii acestora prin module specifice, aspect care trebuie sa tina cont atat de destinatie cat si de infrastructura si echipamentul existent sau care va completa video wall-ul (RJ45, RS232, DVI sau DP, HDMI, USB s.a.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *