Cat de mare poate sa fie televizorul?

In mod normal, primul raspuns care ne vine in minte este ca depinde, iar primul “lucru” de care depinde aceasta marime este marimea camerei in care va fi instalat. De fapt, aspectul esential este altul: distanta dintre privitor si ecran. Exista si aici un soi de distanta ideala. Daca stam prea aproape de televizor nu mai putem vedea bine tot ecranul (ganditi-va ca stati in primul rand la cinema si cat de dificila este perioada de acomodare) si va deveni greu de urmarit si obositor, iar daca stam prea departe… ei bine, principala problema va deveni scrisul.

Dar sa luam lucrurile pe rand. Ceea ce stiti cu siguranta inainte de a cumpara un televizor este dimensiunea camerei in care il veti aseza. Cel mai probabil stiti unde vor fi canapeaua, patul sau scaunul pe care veti petrece cel mai mult timp pentru a viziona emisiunile sau filmele preferate. In functie de distanta dintre locul de vizionare si ecran, puteti calcula destul de simplu si dimensiunea maxima a ecranului pe care il “suporta” spatiul respectiv.

Contrar asteptarilor insa, limitarea cea mai mare nu o constituie spatiul, ci bugetul, deoarece puteti cu siguranta cumpara un televizor cu ecran mult mai mare decat v-ati astepta fara a avea de suferit datorita unei distante de vizionare reduse.

 

Ideal este sa aveti in fata un ecran care va umple intre 30 si 40 de grade din campul vizual. Puteti face diferite calcule pentru a afla care este cel mai mare ecran la care va puteti uita confortabil de la o anumita distanta, insa nu are sens sa va ofer algoritmi de calcul mai complicati aici deoarece ii puteti gasi foarte usor pe internet, nu exista neaparat un consens in privinta lor si nici nu trebuie luati ca atare. Recomandarile sunt doar recomandari, pana la urma.

Cel mai simplu mod de calcul, pe care vi-l propun pentru ca nu va da prea mari batai de cap este inmultirea diagonalei televizorului pe care intentionati sa il cumparati cu 1,5 pentru a afla distanta minima la care va puteti pozitiona fata de ecran. Asta inseamna ca va puteti uita la cel mai mare televizor de la SHARP, de 90 de inch (228 cm) si de la 3,5 metri. Sau, mai bine spus, ca il puteti pune chiar si in sufragerie, presupunand ca aveti un perete complet liber.

Am scris acest articol pentru ca am intalnit de-a lungul timpului foarte multi clienti tematori si din pacate si personal de vanzari neexperimentat care nu doar recomanda ci si intretine mitul ecranelor mici pentru camere mici. In dormitor, de exemplu, se considera suficient un televizor cu o diagonala de pana in 70 de cm. La televizoarele cu tub, in jurul acelei cifre se oprea si cele mai mari exemplare disponibile pe piata, insa la un televizor cu “ecran plat” nu mai insa aveti aceasta limitare.
De obicei , intr-un dormitor de bloc, “comunist” distanta fata de televizor este de cel putin 2,5 metri. Puteti cumpara fara teama si un ecran de 50 de inch (127 cm). Va asigur ca nu se va intampla nimic rau, si ca veti beneficia de o experienta de vizionare¬† extraordinara. Atentie, trebuie sa fiti sigur ca mai aveti loc de sifonier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *